• park.jpg
  • garnalen.jpg
  • vlees.jpg

Tips tijdens de barbecue

  • Geef het vlees de tijd om bruin te worden; teveel omdraaien is niet goed.
  • Door het vlees op het rooster regelmatig met olie te bestrijken blijft het vlees sappiger.
  • Gebruik een tang (dus geen vork) om het vlees op het rooster te leggen en om te keren. Hierdoor blijven de vleessappen in het vlees bewaard.
  • Voordat u roostert dient gemarineerd vlees goed droog gedept te worden.
  • Strooi van tevoren nooit zout op het vlees; er verschijnt vocht, dat het bruin worden bemoeilijkt.
  • Trek vlees, dat aan het rooster kleeft, niet los. Even later gaat het vlees vanzelf los.
  • Neem niet te grote stukken vlees per persoon, maar meer kleine stukjes (gourmetbarbecue).
  • Op een houtskoolbarbecue moet vlees, dat de meeste hitte nodig heeft, als eerste geroosterd worden.
  • Bij een barbecue met verstelbaar rooster kunt u de temperatuur regelen door het rooster hoger of lager te plaatsen. Voorgegaard vlees kan dichter bij het vuur dan rauw vlees. Immers, rauw vlees heeft langer nodig om gaar te worden.
  • Werkt u met een elektrische barbecue, leg dan het snoer stevig vast op de grond en pas op met regen.
  • Voor de gasbarbecue geldt dat de gasfles rechtop naast de barbecue moet worden geplaatst.
  • Als er vlammen ontstaan doordat er vet in de houtskool valt, gebruik dan een plantenspuit/waterpistool om vlammen te doven. Doe dit niet te vaak want dan dooft de hele barbecue.

Volgorde van bereiden

De juiste volgorde van bereiden is erg belangrijk. Bereid vlees dat snel klaar is, zoals biefstuk, ribeye, entrecote en een varkensoester als eerste. Bereid daarna vlees dat een langere bereidingstijd nodig heeft, zoals gehaktballetjes, hamburgers, beenham, saucijsjes, schouderkarbonade, worstjes etc. Als het rooster in hoogte verstelbaar is, maak hiervan dan gebruik om de temperatuur te regelen. Vlees dat snel klaar is, kun je het best op 10-20 cm boven het vuur plaatsen, vlees dat meer tijd nodig heeft op een hoogte van 25-40 cm. Op deze manier voorkom je dat de buitenzijde verbrandt terwijl de binnenkant nog rood is.

Belangrijk: vlees dat door en door gaar moet zijn, kun je het beste even voorgaren in bijvoorbeeld een oven of kokende bouillon. Vervolgens kun je het vlees op het rooster van een knapperig korstje voorzien.

Barbecuën zonder muggen

Zodra het mooie weer begint, komen ook de muggen opzetten. 's Nachts houden die irritante beestjes je uit je slaap en 's avonds, als je gezellig buiten gaat zitten met de barbecue, komen de muggen als ongenode gasten mee. Hoe hou je de insecten uit je buurt?

Natuurlijk bestaan er heel wat sprays, zalven en elektrische apparaatjes die de beesten kunnen weghouden. Maar er bestaan ook andere manieren.

Op een heel warme avond kan je gewoon een ventilator in de buurt zetten. Hij brengt wat afkoeling voor je gezelschap en houdt de muggen op een afstand: de beestjes houden niet van wind omdat ze dan niet goed kunnen vliegen.

Er zijn verschillende planten waar muggen niet van houden. Zo kan je citroengeranium en citroenmelisse in je tuin planten. Ook houden muggen niet van pepermunt, lavendel, eucalyptus, afrikaantjes en wijnruit.

Ook antimuggenkaarsen, wierook, citronella of muggenspray verspreiden geuren die muggen irriteren.

Of leg een opengesneden ui in je buurt. Een citroen in stukjes is misschien minder storend als je zit te eten, maar ook minder effectief.

'Zoet bloed'
Muggen zijn kieskeurige beestjes. Vaak trekt een iemand van een gezelschap alle muggen aan. 'Zoet bloed', heet dat dan. Het klopt dat sommige mensen meer muggen aantrekken dan anderen. Maar je kan jezelf ook minder aantrekkelijk maken voor muggen.

Muggen houden niet van knoflook en ui. Ook biergisttabletten en vitamine B zouden helpen.

Weg met de jeuk
Ben je dan toch gestoken? Naast de muggenzalven die je gewoon in de supermarkt of apotheek kan kopen, zijn er ook huis-tuin-en-keukentips die kunnen helpen. Zo kan je wat tandpasta of keukenazijn op de bult smeren. Ook een gekneusd blad van de weegbree kan verlichting brengen.

Bron: De Standaard

© 2016 Barbecuewijzer  |  Disclaimer