Tandoor

We kennen allemaal kip tandoori wel. Maar wist je dat de naam afgeleid is van het woord 'tandoor'? Een tandoor is een oven uit de Indiase keuken. Er bestaan twee varianten: De eerste variant is een cilindervormige kuil in de grond. De tweede variant is een gemetselde of aardewerken ton, die ook wel een tonir wordt genoemd.


De werking lijkt op die van een steenoven, met als belangrijkste verschil dat de tandoor een opening aan de bovenzijde heeft in plaats van aan de zijkant, zoals bij een steenoven. Onderin de oven wordt hout of gloeiende houtskool gelegd. Als de oven na twee uur voorverwarmen gloeiend heet is, wordt het gerecht erin geplaatst. Broden, zoals roti en naan, worden tegen de zijkanten gedrukt en vlees, zoals kip tandoori, wordt op spiesen boven de kolen geplaatst.

Een tandoor is bijzonder eenvoudig zelf te maken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

© 2016 Barbecuewijzer  |  Disclaimer