• vlees.jpg
  • park.jpg
  • garnalen.jpg

De houtskool barbecue

Barbecueën boven houtskool is de meest authentieke manier van barbecueën. Doordat houtskool heter wordt dan bijvoorbeeld gas, krijgt het vlees meer de echte grillsmaak. Een houtskoolbarbecue is goedkoper en kan eventueel ook met hout gestookt worden. Daarentegen heeft de houtskoolbarbecue wel meer aandacht nodig, maar dat kan ook als een voordeel worden gezien omdat men gezellig bezig is.

Briketten

In plaats van het gewone houtskool kan men ook kiezen voor briketten. Briketten zijn samengeperste stukken houtskool. Het op temperatuur komen van briketten duurt wat langer dan met gewoon houtskool, maar ze blijven wel langer gloeien. Voor grotere groepen is het barbecueën met briketten dan ook een uitkomst.

Aansteken

Houtskoolvuur is op diverse manieren aan te steken. Het gemakkelijkst doet men dit met speciale aanmaakvloeistof. Spuit de vloeistof op de houtskool(briketten) en zorg dat deze goed en gelijkmatig doordrenkt raken. Gooi er voorzichtig een lucifer op. Wacht met barbecueën in ieder geval zo lang totdat alle vloeistof is opgebrand. Let op: gebruik nooit aanmaakvloeistof op een al brandende barbecue.

Naast aanmaakvloeistof zijn er ook diverse aanmaakblokjes in de handel. Hierin kan men kiezen tussen de witte (chemische) en de natuurlijkere vezelblokjes. Maak een bergje houtskool(briketten) in het midden van de barbecue met middenin de blokjes en steek deze aan. Bedek de blokjes zoveel mogelijk met houtskool(briketten). Als de houtskool eenmaal goed brand/gloeit (de blokjes zijn verdwenen) dan kunnen deze verdeeld worden over de barbecue.

Een houtskoolstarter is een goede hulp om de houtskool(briketten) sneller op temperatuur te krijgen. Het principe is gelijk aan een schoorsteen. Stop een grote prop krantenpapier onder in de starter. Vul de starter met houtskool(briketten) en plaats deze in de barbecue. Steek het papier aan en binnen afzienbare tijd heeft u een starter vol gloeiende kolen. Keer nu de starter om in de barbecue en verdeel de houtskool(briketten) gelijkmatig. U kunt tijdens het barbecueën de starter ook gebruiken om een nieuwe voorraad houtskool(briketten) op temperatuur te brengen.

Klaar om te barbecueën

De grootste fout die vaak gemaakt wordt bij het barbecueën met houtskool is dat men het vlees te vroeg erop legt. Houtskool is pas klaar om te barbecueën als er een gelijkmatige wit-grijze aslaag ontstaat.
Tip: houd je vlakke hand ongeveer 10 cm boven de kolen. Als je dit niet langer dan 2 seconden volhoudt, dan is de barbecue op temperatuur.

Gas Barbecue »

Electrische barbecue »


© 2020 Barbecuewijzer  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring  |  Ontwerp en realisatie:   Gerjan Menge