• vlees.jpg
  • park.jpg
  • garnalen.jpg

Betonnen barbecue 1

Eerst gaan we een grondplaat maken van beton, de maten zijn, 120 bij 120 cm, 15 cm dik. Deze onderplaat kan deels onder de grond komen.

Op deze grondplaat metselen we een U-vorm van vuurvaste bakstenen. Deze wordt 6 lagen hoog. Hierop komt een tweede betonnen plaat waarop de werkelijke barbecue komt.

Bovenop de tweede betonnen plaat komt een gedeelte van Schamott (goede vuurvaste) stenen, deze stenen moeten van te voren goed nat gemaakt worden.

Op de tweede rij stenen komt een rij stenen er dwars op te liggen om daar het rooster op te leggen. Er onder komt het gedeelte waar de barbecue kolen worden verbrand.

Voordat er begonnen wordt met het tunnelvormige gedeelte moeten er eerst twee houten mallen worden gemaakt om de bovenkap te kunnen metselen. Gebruik boven een halve cirkel van diameter van 24 cm.

Als ondersteuning, voor het gebogen gedeelte worden er om de 1 a 2 centimeter houten laatjes gelegd. Hierop kunnen de stenen gemetseld worden.

Metsel het boven gedeelte met mortel die de hoge temperaturen kan verdragen bijvoorbeeld Schamottmortel.

Nadat het metselen voltooid is, moet er in de barbecue een flink vuur gemaakt worden. Dit heeft twee functies, namelijk het verbranden van al het hout dat gebruikt is tijdens het metselen en het uitharden van het gebruikte mortel, dit gebeurt bij minimaal 700 graden Celsius.

Na het uitharden kan de barbecue afgemaakt / glad gemaakt worden kalkcement.

Bron: www.betonnenbarbecue.nl

© 2020 Barbecuewijzer  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring  |  Ontwerp en realisatie:   Gerjan Menge